Kvasinka je mikroorganizmus. Má tvar elipsy, jej veľkosť je 5 až 10 µm. V kvasnej nádobe sú ich doslova milióny. Vínna kvasinka (Saccharomyces cerevisiae) má veľmi rada cukor, čo jej slúži na to, aby z neho získala energiu pre svoj život. Dokáže žiť v prítomnosti kyslíka, ale aj bez neho.
Kvasinka v prítomnosti kyslíka neprodukuje alkohol, ale vodu. Ak vínnej kvasinke dáme cukor (vo forme sladkého hroznového muštu) a obmedzíme jej prísun kyslíka, kvasinka bude produkovať alkohol. Mušt sa zmení na víno.
Na našich predajniach si vyberiete zo širokej ponuky produktov a príslušenstva nielen pre vinárov.
Kvasinky – kmeň Saccharomyces cerevisiae
Kvasinky sa odporúčajú pri výrobe mladých bielych vín z hrozna, ktoré sú chudobné na primárnu arómu, výrobu rosé, vín určených na výrobu destilátov a výrobu sladkých vín. Produkujú ostré sekundárne arómy. Pomocou vhodnej výživy vo víne vznikajú ovocné a kvetinové tóny.
Kvasinky sú určené pre kvasenie vín aj ovocných štiav, červené a rosé/ružové vína s bohatou ovocnou arómou.
Kvasinky – kmeň Saccharomyces cerevisce bayanus
Pre produkciu bielych a červených vín s vysokým obsahom cukru. Ošetrenie a prevencia zastaveného kvasenia. Tvorba typickej odrodovej arómy. Tolerancia na alkohol: 17,5%.
Chladnomilné kvasinky
Aktívne sušené kvasinky na kvasenie muštu a rmutu za nízkych teplôt. Rýchlo naštartujú kvasenie a tým zabránia rozmnožovaniu škodlivých mikroorganizmov. Zaručujú spoľahlivé kvasenie, výsledkom čoho je zdravé víno čistej chuti. Zabezpečujú rýchlejšie samočistenie vína a zjednodušujú ďalšie ošetrovanie vína.
Živná soľ pre kvasinky
Živná soľ pre vínne kvasinky je komplexné činidlo na maximálne stimulovanie rastu a rozmnožovanie kvasiniek v mušte. Svojím zložením (fosforečnany dusíka v amoniakovej forme a thiamín-vitamín B1) aktivuje fermentačný proces, čím naštartuje kvasenie. Odporúča sa hlavne pri ťažko sa prekvasujúcich odrodách hrozna, pri spracovaní hrozna pri vyšších teplotách. V prípade nesprávne naštartovaného kvasenia ho dokáže nasmerovať správnym smerom.
Správne použitie kvasiniek
Kvasinky sa pomaly rozmiešajú v 10 násobnom množstve vody a muštu v pomere 1: 1 o teplote približne 35-38 °C. Necháme stáť cca 20-30 min. Pred pridaním do muštu opäť premiešame. Teplotný rozdiel medzi suspenziou a muštom alebo rmutom nesmie byť väčší ako 8 °C. Kvasinky dôsledne rozmiešame v celom objeme muštu alebo rmutu.
Dávkovanie kvasiniek
- podľa udania na obale výrobku
- vyššie dávkovanie možno použiť v prípade nekvalitného hrozna a muštov, a v prípade zlého mikrobiologického stavu
Na našich predajniach ZÁHRADKÁR ® nájdete všetko potrebné pre vašu záhradu… Poradíme a poskytneme Vám cenné informácie. Príďte si vybrať zo širokej ponuky nielen pre vinárov. Tešíme sa na Vašu návštevu.