Zber a uskladnenie zeleniny

Zber a uskladnenie zeleniny

Druhy vhodné na dlhodobé uskladnenie

Na dlhodobé uskladnenie je vhodná najmä koreňová zelenina ako mrkva, petržlen, zeler, paštrnák, cibuľa, cesnak, neskoré zemiaky, repa, neskorá kapusta, kel

Ostatné druhy zeleniny sa odporúča skladovať krátkodobo 1- 4 týždne alebo len niekoľko dní.


Zelenina nevhodná na uskladnenie

  • nevhodná na uskladnenie je zelenina napadnutá chorobami a škodcami
  • zelenina nesmie byť mechanicky alebo inak poškodená

Skladovanie koreňovej zeleniny

  • zeleninu šetrne očistíme od zeminy
  • zbavíme ju vňate
  • neskladujeme mechanicky poškodenú alebo plesňami napadnutú zeleninu
  • zeleninu pred uskladnením necháme vysušiť v tmavej a dobre vetranej miestnosti
  • na dno prepraviek nasypeme vrstvu piesku, ktorý oddelí uskladnenú koreňovú zeleninu od povrchu prepravky
  • zeleninu uskladňujeme zasypanú pieskom koreňom nadol
  • koreňovú zeleninu môžeme uskladňovať aj zabalenú v papieri alebo v kartónoch

Zeleninu skladujeme bez nadmernej vlhkosti a svetla.


Skladovanie zemiakov

  • zemiaky necháme po zbere odležať a vyschnúť približne 2 týždne
  • zemiaky preberieme a vyradíme všetky s výrazným poškodením, napadnuté chorobou a zelené zemiaky
  • odložíme ich do tmavej a dobre vetranej miestnosti o teplote cca 15 °C.
  • zemiaky ukladáme do vyčistených a sterilizovaných prepraviek
  • výška naukladaných zemiakov by nemala presiahnu 50 cm, týmto zabezpečíme aby dýchali aj zemiaky umiestnené v spodnej vrstve
  • úrodu priebežne kontrolujeme
  • zemiaky napadnuté plesňou a hnilobou odstránime
  • skladujeme ich pri teplote cca 5 °C
  • dobre skladované zemiaky vydržia pol roka aj viac

Skladovanie cibule a cesnaku

  • s cibuľou narábame opatrne
  • po zbere ju vysušíme na suchom a dobre vetranom mieste
  • počas sušenia sa cibule nemajú dotýkať
  • z cibule odrežeme korene, suché listy a odstránime voľné šupky
  • pri viazaní cibule stonky ponecháme
  • cibuľu môžeme vkladať aj do nylonových vriec
  • zväzky cibule vešiame na suché tmavé miesto
  • cibuľu uskladňujeme najlepšie v prútených košíkoch alebo krabiciach z kartónu

Skladovanie tekvice

  • plody tekvice zbierame až keď sú úplne vyzreté (stopka schne)
  • tekvice očistíme od zeminy a necháme ju preschnúť aby stopka úplne vyschla a kôra stvrdla
  • skladujeme iba mechanicky nepoškodené kusy bez známok choroby
  • tekvice umiestnime do vyčistených prepraviek
  • dno každej prepravky je vhodné vystlať slamou
  • najvhodnejšia na skladovanie je pivnica s teplotou 10 – 15 °C
  • tekvice by sa nemali počas skladovania vzájomne dotýkať
  • medzi prepravkami zabezpečíme dostatočné prúdenie vzduchu
  • vhodne skladované tekvice vydržia aj pol roka

Na našich predajniach ZÁHRADKÁR ® nájdete všetko, čo Vaša záhrada potrebuje. Poradíme Vám ohľadne skladovania úrody. Príďte si k nám vybrať zo širokej ponuky prepraviek a nádob vhodných na uskladnenie Vašej úrody. Tešíme sa na Vašu návštevu.


Záhradné práce ZÁHRADKÁR ®

Popis prác pre jednotlivé mesiace v roku TU.

Related posts

Kvasená kapusta

Ako postupovať pri kvasení kapusty Kapustu kvasíme v kvalitnom keramickom súdku. Najvhodnejším miestom na kvasenie je chladnejší priestor (pivnica, garáž), ktorý nie je vykurovaný. Kapustu strúhame na rezáku na jemné kúsky, prípadne si kúpime rovno rezanku. Pridáme soľ (20g na 1 kg rezanej kapusty), premiešame a necháme odstáť aspoň...

Čítať viac

Zemolez kamčatský

Zemolez kamčastský (kamčatská čučoriedka) je hustý ker, ktorý dorastá do výšky 1 až 3 metre. Patrí medzi najodolnejší ovocný druh. Zemolez počas zimy znáša aj veľmi nízke teploty až – 40°C a jeho kvety nepoškodí ani mráz o teplote -7°C. Listy sú sivozelené a mierne ochlpené. Kvety vyrastajú v...

Čítať viac

Arónia

Arónia čiernoplodá je známa pod menom jarabina čierna. Ide o opadavý ker, ktorý dorastá do výšky až troch metrov. Pestuje sa ako okrasná, kvitnúca drevina, či ako súčasť živého plota. Vďaka zrelým tmavo fialovým až čiernym plodom je považovaná za superpotravinu. Plody dozrievajú koncom leta (august – september). Šťava...

Čítať viac